👋 GRATIS 5-daagse videotraining: Maak je webshop awesome > meld je aan

Wat is linkbuilding en waarom werkt het?

14 juli, 2017

SEO linkbuilding voor je webshop

Wat is linkbuilding? Je hebt de term vast al wel eens horen vallen, zeker als je met SEO bezig bent. Maar wat is het nou eigenlijk, hoe doe je dat dan en waarom? Hieronder een -niet te lang- antwoord op deze vragen én een uitnodiging om op een leuke en toegankelijke manier te beginnen aan linkbuilding. 

Wat is linkbuilding?

Ok, first things first. Linkbuilding is niets meer of minder dan links krijgen van andere websites naar jouw website. Het primaire doel hiervan is om de populariteit van je website/shop (pagerank en domain authority) te verhogen en hierdoor een betere/hogere positie te genereren in Google. De links van andere websites naar jouw websites worden backlinks genoemd. Een linkbuilding strategie helpt je om meer backlinks te verkrijgen.

Hoe krijg/maak je backlinks?

  • links ruilen met andere websites, hiervoor maak je een ‘link pagina’ aan
  • je website/shop inschrijven bij directories (startpagina’s, overzichtspagina’s)
  • gastbloggen, artikelen schrijven voor een andere websites
  • social media zo veel en relevant mogelijk gebruiken

De beste manier

Maar de allerbeste linkbuilding strategie is eigenlijk niet gericht op het binnenhalen van backlinks. Maar gericht op het maken van content die anderen zo goed vinden dat ze zonder te vragen de content voor je gaan delen. Natuurlijk mag je dat best een handje helpen door anderen te laten weten dat je die super content hebt gemaakt. Google heeft het liefst een zo natuurlijk mogelijk linkprofiel en er wordt streng gekeken naar hoe een website aan links komt. Let bij links ruilen daarom op dat je relevante links ruilt en in een rustig tempo, dan is dat namelijk ook nog steeds een prima idee.

Waarom is linkbuilding zo belangrijk?

De zoekmachines beoordelen websites mede op het aantal relevante backlinks. De links vertegenwoordigen een bepaalde linkwaarde en hebben zo invloed op de pagerank van je website, de domeinwaarde en de paginawaarde. Deze waarden zijn voor Google erg belangrijk om te bepalen hoe populair een website is. En dus op welke positie de website dus thuishoort in de zoekresultaten. Het is één van de belangrijkste rankingsfactoren.

Interne links

Naast het verkrijgen van backlinks kun je ook waarde aan je pagina geven door gebruik te maken van interne links. Zorg bijvoorbeeld bij algemene pagina’s en categorieën voor relevante teksten met linkjes naar een ander relevant, in lijn liggende pagina of product. Dat is niet alleen goed voor je positie bij Google, het leid de bezoeker ook door je webwinkel zodat de kans bestaat dat deze minder snel afhaakt.

Lang verhaal kort: linkbuilding is een belangrijk voor je website. Hoe meer relevante links, hoe beter jouw website wordt beoordeeld. En hoe beter de beoordeling, hoe hoger in Google.

Klaar om (eenvoudig) te beginnen?

Tijdens een wekelijkse Live Q&A-sessie* vroeg iemand mij over het hoe en wat van linkbuilding, vandaar ook deze blogpost. Het idee ontstond om een oproep te doen binnen de Sell your stuff online Insiders Facebook groep om elkaar te linken en zo eenvoudig met linkbuilding te beginnen. Na publicatie van deze post zal ik deze oproep meteen in de groep plaatsen. Hier een idee hoe je een mooie plek maakt voor links binnen jouw website/shop.
1 – Maak een aparte pagina aan die je zoiets noemt als ‘aanraders’ of iets wat bij jouw tone of voice past
2 – In het begin plaats je de linkjes daar gewoon onder elkaar op mét een regeltje beschrijvende tekst. Zorg dat de linkjes wel een eigen nieuwe blanco pagina krijgen na de klik (_blank)!!
3 – Als je al wat meer links hebt verzameld zou je ze kunnen categoriseren met kopjes ‘kleding’, ‘handmade’, lifestyle’, ‘fashion’ enz.
4 – De linkpagina hoeft niet groot in beeld, maar kun je ergens linken in je footer

Dat is om te beginnen eigenlijk alles. Hieronder zie je een heel eenvoudig voorbeeld, zonder beschrijvende tekstjes. Die zijn ook echt niet nodig, maar maken het gewoon voor je bezoeker wat leuker.

*de LIVE Q&A is het maandelijks vragen halfuurtje op elke eerste donderdagavond van de maand om 20.00 uur binnen de Sell your stuff online Insiders Facebook groep (de beste insider hangout waar online ondernemers tips, ervaring en succes delen).

Wil je meedoen met onze Insiders? Join here.

LET OP! Nog een laatste notitie, trap niet in random e-mailberichten die je krijgt van vage, niet relevante bedrijven die willen linken. Dat heeft écht geen enkele zin én Google wordt daar dus echt níet blij van. Kies altijd voor kwaliteit en relevante links!

 Meer campfire stories

Vergroot je werkplezier met deze 5 tips (2022 proof)
Vergroot je werkplezier met deze 5 tips (2022 proof)

16 september, 2021

Lees meer

DIY videomarketing: de tips & tricks die elke ZZP’er moet kennen
DIY videomarketing: de tips & tricks die elke ZZP’er moet kennen

10 september, 2021

Lees meer

Mijn nieuwe boek: Happlify your life (niet over webshops en marketing)
Mijn nieuwe boek: Happlify your life (niet over webshops en marketing)

07 september, 2021

Lees meer