👋 GRATIS 5-daagse videotraining: Maak je webshop awesome > meld je aan

Waarom een professionele fotosessie van jou werkt

01 september, 2017

Professionele fotosessie voor jouw personal branding

Waarom een professionele fotosessie van jouw werkt én voor jou werkt. Je leest het hier. Tegenwoordig is een webshop / online onderneming óf mega-groot en concurrerend óf heeft een mooie niche, is klein(er), bijzonder, authentiek en persoonlijk. Als wat minder grote speler is het daarom heel hard nodig dat je de mens(en) laat zien achter de onderneming. Want dat geeft vertrouwen, stimuleert de ‘gun-factor’ en toont jouw uniqueness. Dat doe je onder andere op de ‘over ons’-pagina en daar toon je dan een hele mooie, treffende, relevante foto van… precies, van jezelf en eventueel jouw team.

Maar een foto van jezelf laten maken… is dat jouw ‘ding’? Nou, dat van mij niet in elk geval. Zelf sta ik liever zelf achter dan voor de camera, en toch ben ik er in maart dit voorjaar voor gegaan. Het was mijn persoonlijke kick off voor Sell your stuff online. Vanaf dat moment ging ik er voor 1000% voor. Het was Mark, mijn partner in crime, die mij overtuigde en me min of meer verplichtte de stap te zetten, anders had ik het wellicht nog steeds gedaan met *niet meelezen Sacha* gephotoshopte selfies.

Mijn fotosessie

Fotografe Sacha Goossens stond bovenaan mijn lijstje en ze zei ook nog meteen ‘ja’ toen ik haar vroeg of zij foto’s van mij wilde maken. Waarom Sacha? Ondanks dat ik haar persoonlijk nog maar een paar keer had ontmoet, was er meteen een klik, het voelt vertrouwd en je hebt bij Sacha het idee dat zij er echt voor gaat jou op je mooist vast te leggen. Bovendien heeft zij een schitterende studiolocatie en denkt ze mee (!) over de fotografie. Het resultaat zie je hier op de Sell your stuff online website en op onze social media kanalen. Ik heb met de fotografie echt een eigen beeldbank en persmapje aan kunnen leggen en ben ontzettend blij met het resultaat!

Mijn vragen aan fotografe Sacha

Aan de hand van mijn sessie en natuurlijk ook met het oog op dat élke online ondernemer professionele foto’s van zichzelf zou moeten laten maken, heb ik een aantal vragen aan Sacha gesteld. Lees ze hier mét haar super tips! Daaronder vind je nog een leuk, beknopt beeldverslag van ‘mijn’ fotosessie.

Sacha, waarom vind jij dat elke online ondernemer een professionele fotosessie moet laten maken?
Een goede zakelijke foto is een investering in je merk of online onderneming. Vaak kun je kiezen uit verschillende opties zoals:

Zakelijk portret
Met een mooi portret presenteer je jezelf op het internet. Je zet jezelf als het ware op de markt voor online connecties. Een zakelijk portret moet naadloos aansluiten bij de boodschap van je bedrijf. Daar hoef je dus helemaal geen model voor te zijn, dikke lagen make-up op te doen of continue te lachen… Integendeel. Het gaat er juist om dat je laat zien wie je bent, waarvoor je staat, wat je kwaliteiten en specialiteiten zijn en wat jou onderscheidt van al die andere mensen. Door het maken van een goed portret word je benaderbaar en toegankelijk voor jouw klant. En daarmee verlaag je de drempel om met jou contact op te nemen.

Een fotograaf kan op verschillende manier een portret maken. In de studio, op locatie. De sfeer kan heel natuurlijk zijn, uitbundig of conceptueel. Kies wat bij jou en je branding past. Ook is er tijdens een fotoshoot vaak de mogelijkheid een keer van kleding te wisselen. Een visagiste bij boeken hoeft niet, maar kan vaak wel. Doe vooral alles waar je je fijn bij voelt.

Eigen beeldbank
Iedereen is heel visueel ingesteld. Mooie styling en professionele fotografie zorgen ervoor dat jouw bedrijf of webshop de uitstraling krijgt die bij je past en je onderscheidt van anderen. Door een goede visuele presentatie is het meteen duidelijk waar jij voor staat en bereik je de juiste doelgroep. Bovendien houden mooie beelden de aandacht van de klant vast en elke seconde die ze langer doorbrengen op je website of in je winkel is super!

Een eigen beeldbank kan uit van alles bestaan! Het is afhankelijk van wat voor soort bedrijf je hebt. Denk aan losse productfoto’s, sfeerfoto’s van je nieuwe collectie of van de ruimte waar je werkt… Misschien zijn de seizoenen wel heel belangrijk voor je en kun je een mooie deal maken met de fotograaf om per seizoen een sfeerfoto te laten maken. Maar ook het fotograferen van een event, workshop of iets anders wat je organiseert is mogelijk.

Hoe kun je je voorbereiden op een zakelijk fotoportret?
Met fotografie is eigenlijk alles mogelijk. Daarom is het belangrijk om van te voren goed uit te zoeken hoe je graag zelf op een foto wilt staan. Een portret met veel kleur? Of juist heel naturel? Wil je in de studio of juist op locatie. Misschien ben je heel creatief en wil je juist een conceptueel portret. De foto moet bij jou passen en je bedrijf. Kijk daarom van te even op Pinterest of scheur interessante plaatjes uit bladen en laat ze zien aan de fotograaf. Die weet er wel raad mee.

Zoek naar de klik
Kijk goed rond als je een fotograaf zoekt. Elke fotograaf zal je op je gemak stellen, maar met de een heb je meer een klik dan met de andere. Of de stijl past beter bij je. Veel mensen vinden het spannend om op de foto te gaan. Ze zijn zenuwachtig of bang dat ze ‘altijd lelijk op de foto staan’. Een goede fotograaf haalt het beste in je naar boven. En bedenk dat een fotoshoot ook leuk is! Je mag trots zijn op wie je bent en al je harde werken die je stopt in je onderneming.

Is er iets wat je thuis alvast kan ‘oefenen’ voordien?
Hoe meer foto-variaties tijdens de fotoshoot, hoe meer keus je hebt! Denk aan verschillende houdingen, gezichtsuitdrukkingen of kledingsets. Probeer even uit welke houding je fijn vindt. Mocht je er niet uitkomen? Geen probleem! Een fotograaf helpt je tijdens de fotoshoot wel, hoor!

Heb jij een tip voor als je zenuwachtig bent?
Er zit altijd wel een goede foto tussen! Echt! Dus een fotoshoot is nooit mislukt! Bedenk dat een fotograaf ook gebaat is bij mooie foto’s, dus die fotoshoot doe je echt samen. Een goede fotograaf neemt tijd voor je, leeft zich in en stelt je op je gemak.

Wat is jouw gouden tip?
Gewoon doen! Laat zien wie je bent en maak jezelf zichtbaar! Je bent het waard!

Beeldverslag van mijn fotosessie in maart

               
       Mijn inspiratiebord wat ik met Sacha had gedeeld                     De perfecte roze achtergrond stond al klaar!

  
                  Je weet wél waar je bent daar 🙂                                       Tussendoor even het resultaat checken.

  
                              Klaar! Het is gelukt 🙂                                                 Ok, waneer plannen we weer een date?Meer campfire stories

Vergroot je werkplezier met deze 5 tips (2022 proof)
Vergroot je werkplezier met deze 5 tips (2022 proof)

16 september, 2021

Lees meer

DIY videomarketing: de tips & tricks die elke ZZP’er moet kennen
DIY videomarketing: de tips & tricks die elke ZZP’er moet kennen

10 september, 2021

Lees meer

Mijn nieuwe boek: Happlify your life (niet over webshops en marketing)
Mijn nieuwe boek: Happlify your life (niet over webshops en marketing)

07 september, 2021

Lees meer