🎄🎅🎄🎁 GRATIS Feestdagen Handboek voor webshops 👉 Download hier

Must read! Screw je verlanglijstje, meteen kopen dit boek!

13 november, 2018

Must read! Screw je verlanglijstje, meteen kopen dit boek!

Dit boek ‘Nice girls don’t get the corner office’ van Lois P. Frankel, had ik in de boekhandel al een paar keer in mijn handen voordat ik er echt in dook. Het trok me aan, want: roze en de titel deed me denken aan ‘If you have to cry, go outside’ van Kelly Cutrone en daar houd ik wel van. Die tone of voice: niet lullen maar poetsen.

Maar hoezeer de dikke pil me ook trok, ik ben niet zo van de ‘girlboss’ movement en zowel het woord ‘girls’ als de omvang van het boek (379 bladzijden) schrok me af. Tijd om zo’n flink boek te lezen… wie heeft dat tegenwoordig nog?!

De opluchting kwam algauw toen ik las dat je in het begin van het boek een test doet en, afhankelijk van de uitslag, de delen van het boek leest die voor jou van toepassing zijn! Je hóéft dus niet alles te lezen… De ironie: het boek is echter zo soepel geschreven en de tips zijn zo spot on dat ik uiteindelijk wél elke letter gelezen heb - in een weekend.

Wat is er zo bijzonder aan dit boek?

Het is niet nieuw, de oorspronkelijke druk stamt zelfs uit 1976! Maar de versie die ik heb is helemaal naar deze tijd gebracht, Nederlandstalig en bevat 133 fouten die wij vrouwen (al járen en nog steeds) blijken te maken op de werkvloer. De fouten zijn opgedeeld in acht categorieën, lekker overzichtelijk! De fouten zijn stuk voor stuk duidelijk (en veel te herkenbaar) beschreven én je krijgt per fout to the point coachingtips. Heel handig en super functioneel.

Maken wij vrouwen echt zoveel fouten?

Ja. Van oorsprong zijn we veel te aardig, ploeteren we te vaak door en verontschuldigen we ons veel teveel! Dat betekent niet dat het boek je een bitch maakt en je je als een man moet gaan gedragen. Nee, het zorgt ervoor dat je je kwaliteiten op waarde inschat, je grenzen vindt en bewaakt en door die verse mindset eerder je dromen en ideeën waarmaakt.

Mijn 3 top-tips

Zoals ik al aangaf heb ik Nice girls in één ruk uitgelezen, maar deed ik dus ook de zelf-assessment die je vindt op pagina 28 en bestaat uit 49 vragen waar je waarden aan toekent. Door deze waarden in een score-overzicht te plaatsen en op te tellen krijg je meteen je totaalscore te zien.

Hoewel ik diep vanbinnen heel goed weet dat ik mezelf nog vaak genoeg saboteer, was ik toch verrast over mijn score. Ik zit aan de hoge kant van het gemiddelde. Dat betekent in mijn geval dat ik vooral hoe ik denk, hoe ik me gedraag én hoe ik reageer nog moet finetunen. En dat klopt.

Uit deze drie categorieën deel ik hierbij graag de tips die mij het meest zijn bijgebleven en waar jij wellicht ook zeker wat aan hebt! Hoewel je eigenlijk zelf een assessment zou moeten doen, want iedereen is anders!

TIP 1 - Stop met multitasken (fout 21)

Volgens mij een grote fout die ik zelf (nog) te veel maak. Mijn oplossing is mezelf terugfluiten, weer streng beginnen met plannen en de Pomodoro-techniek toepassen.

Vrouwen schijnen erg goed te zijn in multitasken. De hersenbalk die beide hersenhelften met elkaar verbindt en uitwisseling van informatie mogelijk maakt, is bij vrouwen 30% beter ontwikkeld dan bij mannen. Hierdoor kunnen vrouwen beter verschillende dingen tegelijk doen. Maar, dat betekent niet dat dat moet. Want onderzoek heeft ook aangetoond dat multitasken je ontzettend inefficiënt maakt én dat het op lange termijn zelfs je hersenen kan beschadigen. De mogelijke problemen zijn niet mis, denk hierbij aan chronische stress, depressie, hartkwalen en meer van zulke alarmerende zaken.

De coachingtips

 • In het kort: vraag om hulp. Of in het geval van de (online) ondernemer, schakel hulp in, besteed uit en zorg dat je onnodige zaken schrapt.
 • Kies drie tot vijf momenten per dag uit waarop je bewust niet multitaskt (dat is trouwens meteen ontzettend ‘zen’). Sta bewust op, speel met je kinderen, maak met aandacht het avondeten enz.
 • Zet het alert van je e-mailprogramma uit zodat je niet elk mailtje ziet of hoort binnenkomen.
 • Focus!

TIP 2 - Je werk is niet je leven (fout 52)

‘Werk voor je persoonlijke leven laten gaan’ is de exacte fout. Als je klaar bent met je leven, wil je dan echt dat er op je grafsteen staat: ze stelde het belang van haar bedrijf altijd boven haar eigenbelang (aka privéleven/vrienden/familie/gezin)? Nee toch?! Ik niet in elk geval. En toch, ik vind mijn werk zo leuk dat ik snel verval in ‘heel veel werken’. Een paar jaar geleden is het zelfs zo erg geweest dat ik écht niet meer wist wat ik in hemelsnaam kon doen als ik ‘vrij’ had. Gelukkig vond ik de rem nog op tijd en nam de juiste beslissing wat in het kort neer komt op: (weer) meer focus.

De coachingtips

 • Denk twee keer na voordat je een afspraak afzegt voor werk. De stelregel is: wordt het meer regel dan uitzondering dat afzeggen, dan klopt er iets niet.
 • Zeg nooit een afspraak af met je kind(eren) tenzij je je baan (of super belangrijke opdracht) kwijtraakt. En zelfs dan…
 • Kies een hobby. Auw, daar wist ik even zo gauw niets op… jij hopelijk wel.
 • Wat wil je wél dat er op je grafsteen staat? Doe dat dan.

TIP 3 - Ontplof niet (fout 115)

Deze is ook lekker confronterend. Mannen klagen dat vrouwen vaak zo onverwacht en onvoorspelbaar kunnen reageren. In veel gevallen in zulk gedag geen teken van besluiteloosheid, maar betekent het dat je dingen te lang hebt opgekropt.

Dat overkomt je als je te lang ‘aardig’ bent waardoor de spanning zo lang de kans krijgt op te lopen dat er maar één klein ‘dingetje’ nodig is om… te ontploffen. En dan tonen we vaak veel meer emoties dan gepast is voor zo’n situatie. Anderen, die dit gedag niet kennen en/of hebben, zetten daar dan snel vraagtekens bij waardoor de kans bestaat dat je niet helemaal (meer) voor ‘vol’ wordt aangezien. Pfff…

De coachingtips

 • Neem vaker het risico om te zeggen wat je echt denkt (ik dacht dat ik dat al veel te veel deed)
 • Geef jezelf toestemming om niet meteen te reageren, maar even af te koelen en er later (rustig) op terug te komen.
 • Mijn eigen tip betreft deze (note to self): durf vaker ‘nee’ te zeggen! Dát lucht op o_O

Mooie tips en oplossingen toch?

Het is een fijn boek, zo één die je aanschaft, leest, toepast en daarna nog lang kunt naslaan. O ja, wat dacht je van de fouten ‘Je leesbril om je nek hangen’, ‘Het belang van geld ontkennen’ en ‘Klootzakken beschermen’?! Bestellen of cadeau vragen dus!

Nice girls don’t get the corner office | auteur: Lois P. Frankel | prijs: €15,- | ISBN: 9789022584682 | uitgeverij: BoekerijMeer campfire stories

Instagram reels zakelijk inzetten. Hoe dan?!
Instagram reels zakelijk inzetten. Hoe dan?!

19 oktober, 2021

Lees meer

Cadeau voor jou: Hét Feestdagen Handboek voor webshops 2021
Cadeau voor jou: Hét Feestdagen Handboek voor webshops 2021

15 oktober, 2021

Lees meer

Waarom storytelling zo belangrijk is voor je webshop
Waarom storytelling zo belangrijk is voor je webshop

05 oktober, 2021

Lees meer