Creëer meer tijd en vrijheid met de GRATIS NOT TO DO LIST > > > * KLIK HIER & DOWNLOAD *

Een Shopify webshop in 10 eenvoudige stappen

17 augustus, 2018

Een Shopify webshop in 10 eenvoudige stappen

Je hebt vast wel eens van Shopify gehoord. Zocht je ooit naar webwinkelsoftware, dan heb je er ongetwijfeld over gelezen. Het is een geweldig fijn platform waarmee je binnen no time een super mooie, professionele webshop neerzet compleet met de beste marketing snufjes die jou en je business next level helpen!

Hm, maar waarom lees je dan ook vaak dat Shopify niet geschikt is voor de Nederlandse en Belgische markt? Het antwoord is eenvoudig: Deze reviews zijn gebaseerd op informatie uit 2013 toen Shopify nog niet koppelde met iDEAL en BanContact (en nu dus wel).

Reden genoeg om Shopify serieus te overwegen! Lees hier meer. Hieronder vind je de 10 eenvoudige stappen waarmee je een Shopify webshop opzet. Is dat alles? Feitelijk wel, lees maar snel verder...

Stap 1 Maak een Shopify account aan

Beginnen met Shopify is niet moeilijk, je maakt hier zonder creditcard een gratis account aan voor 14 dagen. Zo kun je eenvoudig zelf ontdekken hoe gebruiksvriendelijk het webshopsysteem is en wat de mogelijkheden zijn. Maak je webshop hier aan.

Stap 2 Een Shopify layout kiezen

De standaard layout (de schil, bij Shopify het 'theme' genoemd van je webshop) is Debut. Eigenlijk best een prima begin, maar er zijn meer dan 20 gratis thema's waaruit je kunt kiezen, dus kijk zeker even rond. Daarbij komt dat je voor een betaalde theme vaak éénmalig rond de $140 - $180 betaalt wat in verhouding een héél reële prijs is als je ziet hoe ontzettend uitgebreid thema's vaak zijn. Denk hierbij aan stijlvarianten, Instagram feeds en heel veel mogelijkheden om het thema om te toveren naar jouw eigen branding.

Stap 3 Het Shopify theme vertalen

Shopify is Engelstalig, de backoffice (achterkant) dus ook. Ideaal als je een Engelstalige webshop wilt starten, maar wil je alles vertalen naar het Nederlands dan kan dat natuurlijk ook. Je moet wel echt alles vertalen. Er zijn theme's die al veel van je shop systeem omzetten naar het Nederlands, maar dan nog zijn er veel systeemwoorden- en zinnen die je (op een makkelijke manier zonder code) moet vertalen.

Shopify rolt momenteel meerdere systeemtalen uit, Nederlands is als syteemtaal en inmiddels ook standaard. Lees hier meer.

Stap 4 Shopify meertalig maken

Wil je jouw webshop voor je klanten in meer dan één taal toegankelijk maken? Dan heb je daar nu nog heel even een plugin voor nodig. De beste plugin voor een meertalige Shopify webshop is al jaren de Langify app of Weglot app.

In juni 2019 heeft Shopify op Shopify Unite aangekondigd dat er een standaard taalwissel-functie beschikbaar komt!

Lees hier meer over een Shopify webshop opzetten in Nederland en België

Stap 5 Je klant uit genoeg betaalmethoden laten kiezen

iDEAL staat in Nederland als online betaalmethode op nummer 1 en in België is dat onmiskenbaar BanContact (KBC en Belfius). Tot 2013 waren deze methoden niet te koppelen met een Shopify shop, het is daarom dat je nu nog vaak leest dat Shopify geen optie is voor de Nederlandse of Belgische webwinkeleigenaar. Maar zoals jij nu ook weet, we kunnen al bijna 5 jaar gewoon van Shopify gebruikmaken dankzij Mollie. Want via betaalprovider Mollie zijn bovengenoemde methoden te koppelen aan jouw Shopify webshop evenals Mastercard, Visa en PayPal. 

Wat moet je hiervoor doen? Een account aanmaken bij Mollie, na goedkeuring krijg je vervolgens een API key (sleutel die Mollie koppelt met jouw webshop) en hiermee ben je in business. Plug & play. Leuk om te weten: Mollie is overigens één van de voordeligste payment providers. Net als bij alle anderen betaal je een klein bedrag voor elke bestelling die is gedaan.

Stap 6 Verzendkosten instellen en verzenddiensten koppelen

Verkoop je diensten, producten die door de brievenbus passen of producten die alleen met een pakketdienst kunnen worden verzonden? Ga dat even goed na voor jezelf, bepaal de verzendkosten en stel deze goed in. 

Je kunt ook een dienst koppelen als Sendcloud. Deze verzenddienst heeft een gratis Shopify plugin en integreert PostNL en bpost, maar ook UPS en DHL. Net als Mollie is Sendcloud lekker compleet. Hier lees je meer over de Shopify app van Sendcloud.

Stap 7 Je algemene pagina's maken en schrijven

We gaan even kort door de bocht, maar dit zijn ook zaken waar je aan moet denken: de essentiële, universele pagina's die jouw webshop beschrijven en ondersteunen. Waar moet je dan zoal aan denken?

Hoofdnavigatie

• Home
• Nieuw
• Outlet
• Shop
• Over ons
• Blog
• Contact

Footer

• Menu (herhaling van de hoofdnavigatie)
• Klantenservice
• Algemene voorwaarden
• Privacy disclaimer
• Levertijd & verzendkosten
• Retouren
• Garanties & klachten
• Betaalmethodes

Voor al deze pagina's is tekst nodig, goed geschreven tekst die bij jouw merk en branding passen én geoptimaliseerd voor SEO (ten behoeve van de vindbaarheid van jouw webshop in Google)

Stap 8 Jouw Shopify shop vullen met producten

Of je nu 1 of 100 producten verkoopt, je moet ze invoeren. Gelukkig heeft Shopify dat ook niet moeilijk gemaakt. 

Verhuis je vanuit een ander webwinkelsoftware naar Shopify? Dan is een migratie van je database vaak mogelijk. Migratie in dit geval betekent dat er online services zijn die jouw producten en vaak ook ordergeschiedenis en klantgegevens (veilig!) overzetten van het ene systeem naar het andere systeem. Heb je heel veel producten dan is dat heel handig! Heb je minder dan 150 producten dan is handmatig overzetten van producten vaak eerder aan te raden omdat je dan met een 'clean slate' begint en er geen vreemde codering e.d. meeverhuist.

Heb je al eens van dropshipping gehoord? Hiermee heb je zelf geen productvoorraad in huis. Door apps als Oberlo en Modalyst kun je producten uitzoeken die zij direct aan jouw klant leveren wanneer het in je shop wordt besteld. Hierdoor hoef je geen voorraad in te kopen en loop je weinig risico. Lees hier de blogpost 'Beginnen met dropshipping, waarom zou je dat doen?'.

Stap 9 Doe altijd zelf een testbestelling

Als je je Shopify webshop hebt gepubliceerd en deze toegankelijk is voor de rest van de wereld, doe dan (voordat je gaat promoten) eerst altijd zelf een bestelling. Maak een testartikel aan van €1,- en doe een bestelling. Anderen laten testen op deze manier is ook een goed idee. 

Stap 10 Je shop is live, wat nu?

Ja, zo snel kan het gaan. Een webshop opzetten is nog nooit zo makkelijk geweest als nu. Voor bijna nop ben je live en ook je promotie kan slim en zonder al teveel kosten via social media en een gratis Mailchimp account. Lees in deze blogpost over de koppeling tussen Shopify en Mailchimp.

Sell your stuff online helpt je graag met het succesvol maken van jouw online onderneming. Met 20+ jaar ervaring op het gebied van branding, e-commerce en online marketing weten we precies wat er nu speelt en wat er komen gaat. 

Shopify kennen we door en door. We weten waar de kansen liggen, welke apps je moet hebben, wat bij jou past en hoe we Shopify zo voor je in kunnen richten dat de webshop 'fits like a glove'.

Lees hier meer over Shopify. Neem contact op voor de mogelijkheden en krijg hier alvast een idee van een website- of webshop pack. 

Note

'Zelf doen' enthousiasmeren we absoluut. Maar onthoud altijd dat je afgerekend wordt op wat je het slechtst kan. Branding bijvoorbeeld vinden wij 'key' en is onmisbaar voor een professionele onderneming. Kom altijd te weten waar jouw talent ligt en wat je minder goed kan of doet en probeer dat uit te besteden.

Schrijf je hier in voor Awesome tips die ook gaan over de opzet van je eigen online onderneming/webshop, het succesvol maken ervan door middel van branding en online marketing. Er zijn regelmatig (gratis) webinars, mini tutorial videos, cursussen en blogposts. Ben jij klaar om te knallen? Dan zit je hier goed!

Lees hier meer over een Shopify webshop opzetten in Nederland en België

Awesome tips voor succesvol ondernemen