Download nu het gratis One page business plan *KLIK HIER*

Een Shopify webshop in 10 eenvoudige stappen

29 november, 2019

Een Shopify webshop in 10 eenvoudige stappen

Je hebt vast wel eens van Shopify gehoord. Zocht je ooit naar webwinkelsoftware, dan heb je er ongetwijfeld over gelezen. Het is een geweldig fijn platform waarmee je binnen no time een super mooie, professionele webshop neerzet compleet met de beste marketing snufjes die jou en je business next level helpen!

Hm, maar waarom lees je dan ook vaak dat Shopify niet geschikt is voor de Nederlandse en Belgische markt? Het antwoord is eenvoudig: Deze reviews zijn gebaseerd op informatie uit 2013 toen Shopify nog niet koppelde met iDEAL en BanContact (en nu dus wel).

Reden genoeg om Shopify serieus te overwegen! Hieronder vind je de 10 eenvoudige stappen waarmee je een Shopify webshop opzet. Is dat alles? Feitelijk wel, lees maar snel verder...

We gebruiken de Nederlandse termen, het is dus het beste dat je je Shopify admin omzet naar 'Nederlands'.  

Stap 1 - Maak een Shopify account aan

Beginnen met Shopify is niet moeilijk, je maakt hier zonder creditcard een gratis account aan voor 14 dagen. Zo kun je eenvoudig zelf ontdekken hoe gebruiksvriendelijk het webshopsysteem is en wat de mogelijkheden zijn. 

Stap 2 - Een Shopify thema kiezen

Het uiterlijk van je webshop wordt bepaald door de lay-out. De standaard lay-out (de schil, bij Shopify het 'thema' genoemd van je webshop) is Debut. Eigenlijk best een prima begin, maar er zijn veel gratis thema's waaruit je kunt kiezen en in totaal zelfs 70 prachtige thema's, dus kijk zeker even rond. 

Daarbij komt dat je voor een betaalde thema vaak éénmalig rond de $140 - $180 betaalt, wat in verhouding een héél reële prijs is, als je ziet hoe ontzettend uitgebreid thema's vaak zijn. Denk hierbij aan stijlvarianten, kleuren, lettertypen, Instagram feeds en heel veel mogelijkheden om het thema om te toveren naar jouw eigen branding. In de online cursus Shopify webshop DIY behandelen we dit onderwerp uitgebreid.

Stap 3 - Het Shopify thema vertalen

De basis van Shopify is Engelstalig. Ideaal als je een Engelstalige webshop wilt starten, maar wil je alles vertalen naar het Nederlands dan kan dat natuurlijk ook. Je moet wel echt alles vertalen. Er zijn thema's die al veel van je shop systeem omzetten naar het Nederlands.

TIP: Kies je voor een wat nieuwer template dan is de vertaling soms al helemaal doorgevoerd, ook in de Notificaties. Bij het gratis thema Supply is dat onder andere al zo.

Is de vertaling nog niet volledig doorgevoerd, dan nog zijn er veel systeemwoorden- en zinnen die je (op een makkelijke manier zonder code) moet vertalen. Hoe je dat behandelen we ook in de online cursus Shopify webshop DIY.

 

Begin nu HIER gratis met jouw Shopify webshop!

Stap 4 - Shopify meertalig maken

Wil je jouw webshop voor je klanten in meer dan één taal toegankelijk maken? Dan heb je daar nu nog heel even een plugin voor nodig. De beste plugin voor een meertalige Shopify webshop is al jaren de Langify app of Weglot app.

NOTE: In juni 2019 heeft Shopify op Shopify Unite aangekondigd dat er een standaard taalwissel-functie beschikbaar komt!

Stap 5 - Betaalmethoden koppelen

iDEAL staat in Nederland als online betaalmethode op nummer 1 en in België is dat onmiskenbaar BanContact (KBC en Belfius). Tot 2013 waren deze methoden niet te koppelen met een Shopify shop, het is daarom dat je nu nog vaak leest dat Shopify geen optie is voor de Nederlandse of Belgische webwinkel eigenaar. Maar zoals jij nu ook weet, we kunnen al bijna 5 jaar gewoon van Shopify gebruikmaken dankzij Mollie én Shopify Payments. 

Shopify Payments
Shopify Payments is de eenvoudigste manier om online betalingen te accepteren. Je hoeft dan geen externe betaalprovider te koppelen, alles gaat binnen het Shopify-systeem. Met Shopify Payments worden automatisch alle belangrijke betaalmethoden, zoals iDEAL en creditcards, geaccepteerd. Voor Nederland is Shopify Payments nu beschikbaar, zie hier een lijst met uitgerolde landen. 

NICE: Wordt er afgerekend via Shopify Payments dan betaal je daar géén fee over!

Mollie
Wil je meer betaalmethoden aanbieden of ben je als webwinkelier gevestigd in België of een ander land waar Shopify Payments nog niet werkt? Maak dan een account aan bij Mollie, meld je aan en na goedkeuring krijg je vervolgens een API key (sleutel die Mollie koppelt met jouw webshop) en hiermee ben je in business. Plug & play.

Stap 6 - Verzendkosten instellen en verzenddiensten koppelen

Verkoop je diensten, producten die door de brievenbus passen of producten die alleen met een pakketdienst kunnen worden verzonden? Ga dat even goed na voor jezelf, bepaal de verzendkosten en stel deze goed in. 

Je kunt ook een dienst koppelen als MyParcel of Sendcloud. De laatst genoemde heeft een gratis Shopify plugin en integreert PostNL en bpost, maar ook UPS en DHL. Net als Mollie is Sendcloud lekker compleet.

Stap 7 - Je algemene pagina's maken en schrijven

We gaan even kort door de bocht, in de online cursus Shopify webshop DIY behandelen we elk onderdeel en pagina uitgebreid. Denk alvast aan de essentiële, universele pagina's die jouw webshop beschrijven en ondersteunen. Waar moet je dan zoal aan denken?

Hoofdnavigatie

Denk aan de pagina's: Home, Nieuw, Outlet, Shop, Over ons, Blog en Contact.

Footer

Denk aan de pagina's: Menu (herhaling van de hoofdnavigatie), Klantenservice, Algemene voorwaarden, Privacy disclaimer, Levertijd & verzendkosten, Retouren, Garanties & klachten en Betaalmethodes.

Voor al deze pagina's is tekst nodig, goed geschreven tekst die bij jouw merk en branding passen én geoptimaliseerd voor SEO (ten behoeve van de vindbaarheid van jouw webshop in Google).

Stap 8 - Jouw Shopify shop vullen met producten

Of je nu 1 of 100 producten verkoopt, je moet ze invoeren. Gelukkig heeft Shopify dat ook niet moeilijk gemaakt. 

Verhuis je vanuit een ander webwinkelsoftware naar Shopify? Dan is een migratie van je database vaak mogelijk. Migratie in dit geval betekent dat er online services zijn die jouw producten en vaak ook ordergeschiedenis en klantgegevens (veilig!) overzetten van het ene systeem naar het andere systeem. Heb je heel veel producten dan is dat heel handig! Heb je minder dan 150 producten dan is handmatig overzetten van producten vaak eerder aan te raden omdat je dan met een 'clean slate' begint en er geen vreemde codering e.d. meeverhuist.

Heb je al eens van dropshipping gehoord? Hiermee heb je zelf geen productvoorraad in huis. Door apps als Oberlo en Modalyst kun je producten uitzoeken die zij direct aan jouw klant leveren wanneer het in je shop wordt besteld. Hierdoor hoef je geen voorraad in te kopen en loop je weinig risico. Lees hier de blogpost 'Beginnen met dropshipping, waarom zou je dat doen?'.

Stap 9 - Doe altijd zelf een paar testbestellingen

Als je je Shopify webshop hebt gepubliceerd en deze toegankelijk is voor de rest van de wereld, doe dan (voordat je gaat promoten) eerst altijd zelf een bestelling. Maak een testartikel aan van €1,- en doe een bestelling. Anderen laten testen op deze manier is ook een goed idee. 

Stap 10 - Je shop is live, wat nu?

Ja, zo snel kan het gaan. Een webshop opzetten is nog nooit zo makkelijk geweest als nu. Voor bijna nop ben je live en ook je promotie kan slim, zonder al teveel kosten via social media en een gratis Klaviyo of Mailchimp account.

Maar bén je er nu wel echt? Converteert deze shop? Is de inhoud duidelijk genoeg? Komt je klant terug? Om niets aan het toeval over te laten is de volgende stap eigenlijk onmisbaar. En dat is de online cursus Shopify webshop DIY. Hiermee neem ik je aan de hand en gaan wel een stuk dieper in op de zaken dan bij dit rappe stappenplan. Want met even *flats* een shop opzetten ben je er nog niet. We helpen je graag nog een stuk beter dan dit.

Laat mij jou helpen
Met 20+ jaar ervaring op het gebied van branding, e-commerce en online marketing weten we precies wat er nu speelt en wat er komen gaat. Shopify kennen we door en door. We weten waar de kansen liggen, welke apps je moet hebben, hoe je branding slim toepast en hoe je Shopify zo kunt inrichten dat de webshop 'fits like a glove'.

Recente succesvolle Nederlandse Shopify webshops van onze hand):

Wie weet sta jij over een tijdje ook bij deze lijst. Stop met dromen, start met doen. Begin hier gratis je eigen Shopify webshop, doe dé online cursus Shopify webshop DIY en je bent binnen 4 tot 6 weken in business!

 

Shopify webshop