🎁 Download gratis: dé inhaakkalender zonder fratsen 2021 (PDF) • KLIK HIER

Bloggen voor je webshop - interview Mariko Naber voor Mamamarketing

20 februari, 2014

Bloggen voor webwinkel

Bloggen voor webwinkel? Ben je betoeterd?! Jij post leuke nieuwtjes en ideeën gewoon direct door naar Facebook. En grappige foto’s – die zet je direct op Twitter. Waar heb je dan nog een blog voor nodig? Nou gewoon… bloggen is de basis van je online marketing. In dit artikel 'Bloggen voor je webshop' leggen we uit hoe dat zit.

Bloggen voor je webwinkel is de basis

Wablief? Bloggen voor je webwinkel is de basis van je online marketing strategie? Yep. Nog even heel kort: met interessante koppen die je deelt op social media, trek je zoveel mogelijk potentiële klanten naar je blog. Eenmaal op je blog leren jouw Twittervolgers en Facebook Fans je kennen als sympathieke expert en, nog belangrijker: ze gaan je vertrouwen. Omdat jij hen inspireert, adviseert en helpt gunnen ze jou de koop. Jou. Niet Zalando, Bol.com of Wehkamp.

Succesvol bloggen voor webwinkel: interviewserie

Overtuigd? Dan kun je vast wel wat inspiratie gebruiken… Wij zijn fan van Mariko’s blog en vroegen haar dus met liefde het hemd van het lijf!

Wat is het hoofddoel van je blog?

Mijn hoofddoel met het Applepiepieces blog is voornamelijk mijn (potentiële) klanten zoveel mogelijk ‘feel good’ te bieden. Tussen de blogposts over mijn sieraden vind je veel aanvullende informatie over mijn inspiratiebronnen; materiaal, muziek, films, kunst en dergelijke. Hiermee probeer ik onze producten en boodschap te ondersteunen.

Schrijf jij SEO-bewust?

Nee, niet geheel bewust om eerlijk te zijn. Zou ik wel moeten doen.

Hoe kom je aan inspiratie voor je blog?

Alles wat feel good is, met sieraden te maken heeft of mijn persoonlijk aanspreekt, mag erop. Veel vind ik via social media, pinterest of tips van klanten. Wel probeer ik drie keer per week een non-Applepiepieces post te bloggen, maar dat lukt lang niet altijd.

Blog jij op je zakelijke blog ook over privé-zaken?

Omdat Applepiepieces dicht bij mij staat, geeft alle communicatie wel een stukje privé prijs. Wat we graag eten, waar we met vakantie zijn geweest en dergelijke. Maar echt privé houd ik liever privé.

Blog jij veel over je eigen producten?

Ja, het is niet voor niets het Applepiepieces blog, je zult er dus voor het overgrote deel Applepiepieces gerelateerde posts vinden. Hoe iets is gemaakt, met welk materiaal, waar dat vandaan komt.

Wat zijn de best gelezen berichten?

Op 1 staat de winactie post: om de paar weken hebben we vaak een leuke winactie die ik dan uitgebreid beschrijf op ons blog.
Op 2 staan de handige tip post over onze sieraden; welke lengte ketting hoe valt, en dergelijke.
Nummer 3 is de feel good post over iets positiefs, een mooi verhaal, recept of weekendtip.

Blog jij vooral eigen content, of meer als curator?

Dat is 50/50, door die mix blijft het blog denk ik ook interessant.

Werk je samen met gastbloggers?

Nee, nog niet maar ik vind het een geweldig goed idee! Gastbloggers mogen zich melden. Lijkt me hartstikke leuk!

Wat is het meest verrassende wat je blog je gebracht heeft?

Eerlijk gezegd beschouw ik het ook als een persoonlijke verzameling van onderwerpen, gebeurtenissen en dingen die ik niet wil vergeten. Het is mijn eigen Applepiepieces-bibliotheek als het ware. Iets heel opzienbarends heeft het blog me tot nu toe nog niet opgeleverd, of ik moet het vergeten zijn…

Levert je blog veel traffic naar je webwinkel op? En: verkoop je meer dankzij je blog?

Dat valt wel mee zoals ik er nu mee omga. Het blog is echt ondersteunend aan Applepiepieces en daarom niet heel erg op de voorgrond. Misschien wel een puntje van aandacht…

Krijg je veel comments op je blog?

Nee, we hebben de comments uitgezet op het blog zelf. Ook iets om nog eens na te gaan. De comments staan nu uit omdat ik liever op één plek een dialoog aan ga en dat is nu Facebook. Het kan goed zijn dat we dat gaan aanpassen.

Heb jij een blogroll?

Nee, ik heb geen blogroll, maar na dit interview zal ik me er eens in verdiepen.
Blogs die ik graag lees/kijk zijn o.a.: A Beautiful Mess, Beautilation, The Style rookie, Beautygloss en Oh Marie.

Post je je blog door naar social media?

Ja, ik post mijn blog vaak handmatig door naar Facebook. Eerder ging dat een tijdje geautomatiseerd met twitterfeed, maar ik vond de doorkoppeling niet mooi. Facebook post wel automatisch door naar Twitter. Dat gaat mooi, dus dat is gewoon handig.

Met welk blogplatform werk je?

Mijn blog is een WordPress en staat op dezelfde server als mijn shop. Er is mij verteld dat dat goed zou zijn voor de SEO. Soms baal ik wel dat ik met mijn Blogger-account ben gestopt, dat voelde veel ‘vrijer’. Ik kon zelf lekker aan de layout en de widgets rommelen, nu defaced meteen alles als ik ook maar één vinger uitsteek.

Wat zou je graag nog aan je blog veranderen?

Misschien verander ik binnenkort alsnog de hele layout. Ik mis een beetje de interactie tussen de blogposts zelf en de comments trouwens ook.

Wat vind jij het moeilijkst aan bloggen?

Dat het tijd kost vind ik moeilijk. Schrijven vind ik erg leuk, maar het kost tijd en dat kom ik vaak te kort helaas.

Wat vind jij het allerleukste aan bloggen?

Dat het zomaar kan: schrijven wat je wilt. En de potentie die erin schuilt. Als je wat schrijft, kan het zomaar ineens door de hele wereld gelezen worden. Vrijheid!

Last but not least: wat is jouw gouden tip voor bloggende webwinkeliers?

Wees niet bang om over jezelf of je producten te schrijven. Het is heel Nederlands om jezelf niet teveel op de borst te kloppen. Evalueer ook elk (half)jaar of je je blog niet moet aanpassen; de postfrequentie, de layout, techniek, alles is in beweging, gebruik dat! Bij deze vragen herinnerde ik me dat mijn blog wel weer zo’n check up gebruiken kan. Dat gaat op mijn to do-list!

Over Mariko Naber

Mariko Naber is van origine grafisch ontwerper. Naast Loaded ink design agency BNO wat ze samen met haar man Mark Naber runt, startte ze haar eigen sieradenlabel met webshop: applepiepieces.com. Een paar jaar verder kan ze samen met haar gezin rondkomen van het werk dat ze het allerliefste doet: feel good sieraden ontwerpen én verkopen via haar webshop.
In maart 2014 ligt haar boek ‘Sell your stuff online’ in de boekwinkel. Hierin staat beschreven hoe zij van haar hobby haar werk heeft gemaakt en hoe jij dat ook kunt doen.

Dat is lang geleden!

Dit interview stamt alweer uit 2014, wat een tijd terug. Wil je voortaan op de hoogte blijven en nooit meer iets missen van Sell your stuff online? Like dan onze Facebook-pagina en schrijf je in voor de Awesome tips!

Dit blog is afgenomen door Diana en verscheen ook op Mamamarketing.

Wil jij ook groeien met bloggen voor je webshop?

Bloggen voor je webshop doe je omdat je het leuk vindt maar als je het goed doet genereert het ook meer traffic naar je webshop. Wil je dat professioneel aanpakken en je onderneming flink laten groeien? Neem dan content marketing eens onder de loep!