🎄🎅🎄🎁 GRATIS Feestdagen Handboek voor webshops 👉 Download hier

Affiliate marketing, wat is dat nou en wat kun je ermee?

20 juli, 2018

Affiliate marketing, wat is dat nou en wat kun je ermee?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij adverteerders (bijvoorbeeld een webshopeigenaar of ondernemer die diensten verkoopt) hun partners of ambassadeurs (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads (zoals lidmaatschappen - abonnementen) die de affiliate heeft aangeleverd.

Als webshop kun je je aansluiten bij affiliatenetwerken zoals Zanox, Daisycon, Tradetracker enz. Als eigenaar van de webshop ben je dan de adverteerder (ook wel publisher of merchant genoemd) en is het affiliatenetwerk de schakel tussen jou en de affiliate.

Als affiliate verspreid je de boodschap van de adverteerder online en zodra dat een aankoop of conversie genereert krijg jij een beloning. 

Eigen affiliate netwerk

Er zijn ook adverteerders die hun eigen netwerk opzetten zodat alles intern opgezet kan worden en er geen extra commissie aan het affiliatenetwerk afgedragen hoeft te worden. Adverteerders met een eigen netwerk zijn bijvoorbeeld Bol.com en Wehkamp. Een dergelijk eigen programma wordt vaak een ‘partner programma’ genoemd.

Affiliate marketing expert

Wie enorm veel weet over dit onderwerp is Jennifer Kok, zij ís Affiliate marketing expert en adviseert, spreekt, traint en blogt hierover. Hoe handig als je aan de slag wilt met affiliate marketing! Wij hebben haar een paar prangende vragen gesteld (foto: Priscilla Visser).

Waarom trekt affiliate marketing jou zo?

Ik vind affiliate marketing een fascinerend online marketing kanaal, omdat je net als andere online marketing kanalen zo veel mogelijk geld wilt verdienen maar dit op een andere manier benaderd. Binnen affiliate marketing speelt relatie- & accountmanagement een grote rol. Met een beetje goodwill krijg je betere resultaten! Ik vind deze manier van werken erg tof en daarom trekt het vakgebied mij zo.

Wat kan een online ondernemer met affiliate marketing volgens jou als publisher?

Als je als online ondernemer een webshop hebt, is het een mooie manier om middels no cure, no pay veel extra exposure rondom jouw merk en producten te creëren. Een webshop is een vereiste omdat je per transactie een commissie uitkeert. Een website schrijft of vergelijkt jouw shop of producten met anderen en dankzij handige meetlinkjes kun je verschillende statistieken bijhouden, waaronder aantal klikken en omzet. Heb je geen webshop, dan zit je aan de andere kant van de tafel en promoot je juist de producten en merken van adverteerders. Ook hier kun je zeker een mooi zakcentje aan verdienen. Houd er wel altijd rekening mee dat het promoten van producten en merken goed aansluit op jouw website en doelgroep. Hoe groter de relevantie, hoe groter de kans op commissie!

Is er een trend waarmee we rekening moeten houden?

Een trend die je veel ziet binnen affiliate marketing is dat content belangrijker wordt. Van de inspiratiefase tot de laatste klik tot de transactie: alles kan tegenwoordig beloond worden. Dit is een belangrijke ontwikkeling in de volwassenwording van het kanaal. Ook micro influencers, die soms nog niet de aantallen hebben om bij een influencer agency aan te sluiten voor grotere deals, die kunnen in deze setting profiteren van affiliate marketing.

Heb je nog een gouden affiliate tip?

Hoe cliche ook, ik geloof in passie. Als je passie hebt voor de producten of merken die je verkoopt, of over het onderwerp van je website, dan straal je dat uit. Met deze passie creëer je nog meer goodwill bij de ander. Met die goodwill krijg je meer vertrouwen, zo weet je bijvoorbeeld bepaalde aanbiedingen eerder dan andere partners, en kun je betere deals op tafel krijgen. Een stukje lef is dan ook een vereiste: zo kom je aan de betere deals als je je goodwill hebt opgebouwd!

Wat kun jij betekenen voor online ondernemers?

Vanuit mijn organisatie Affiliateblogger ben ik het kennispunt in Nederland over affiliate marketing. Online ondernemers kunnen veel informatie over affiliate marketing vinden op mijn blog, en kunnen bij mij terecht voor advies en trainingen. Ook organiseer ik met regelmaat evenementen over affiliate marketing, waarbij we deepdiven op een specifiek onderwerp. Sluit hierbij aan en kom nog meer te weten over affiliate marketing.

Jennifer, dankjewel voor je heldere antwoorden. Zeker wat online ondernemen betreft kunnen we denk ik nog veel breder denken als het gaat om affiliate marketing. Ook webshops zouden in hun blogs ook andere zaken kunnen aanprijzen voor extra inkomsten zoals je beschrijft! Wij houden jouw blog in de gaten.

Meer weten? Volg Jennifer Kok op www.affiliateblogger.nl

SYSO Awesome tips nieuwsbrief voor ondernemersMeer campfire stories

Instagram reels zakelijk inzetten. Hoe dan?!
Instagram reels zakelijk inzetten. Hoe dan?!

19 oktober, 2021

Lees meer

Cadeau voor jou: Hét Feestdagen Handboek voor webshops 2021
Cadeau voor jou: Hét Feestdagen Handboek voor webshops 2021

15 oktober, 2021

Lees meer

Waarom storytelling zo belangrijk is voor je webshop
Waarom storytelling zo belangrijk is voor je webshop

05 oktober, 2021

Lees meer